6 900 Ft

A hisztamin érzékenység egyre nagyobb tömegeket érint Hazánkban is. Abban az esetben beszélhetünk hisztamin intoleranciáról, ha a szervezet a szokásostól eltérő módon reagál a hisztamin szint növekedésére, túlérzékenységi reakció alakul ki, allergiaszerű tünetek jelentkezhetnek. Legtöbbször a stressz, magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztása vagy a hisztamin lebontásáért felelős DAO (diamino-oxidáz) enzim működését gátló élelmiszer komponensek, gyógyszerek indítják el a negatív folyamatot. A hisztamin érzékenységnek változatos tünetei lehetnek, széles skálán mozgó kellemetlenségek sorozata, melyek külsőleg és belsőleg is megmutatkozhatnak.

Hogyan ismerhetjük fel ezt az intoleranciát, melyek a legjellegzetesebb tünetek?

  • Bőrön jelentkező tünetek: arcbőr kipirulása, vöröses foltok, kiütések, bőrviszketés
  • Légúti tünetek: tüsszögés, orrfolyás, fulladás, nehézlégzés, köhögés
  • Emésztőrendszeri panaszok: hasfájás, hasi görcsök, hasmenés, puffadás, hányinger, hányás
  • Szív- és érrendszert érintő problémák: heves szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás, migrénes fejfájás, hőhullámok, fokozott izzadás

A tünetek kialakításában a hisztamin gyulladáskeltő hatása, a belek, erek falában és kis légutakban található simaizomzat hisztamin okozta összehúzódásai, görcsei vesznek részt, ez mellett az erek áteresztő képességének fokozásával elősegíti a szöveti ödémát is, így duzzanat jön létre. Hisztamin intolerancia esetén rendkívül fontos a hisztamin diéta szerinti táplálkozás, azaz a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztásának mellőzése, valamint a hisztamin egyensúly megteremtésében szerepet játszó mikrobiom folyamatos támogatása.